Museum midt i fiskerbyen

Besøger man Thyborøn, så står der fisk på menuen – det er klart. En af landets største fiskerihavne er selvfølgelig klar med fisk i alle afskygninger.

Du kan gå ud at spise i byen og for eksempel få en lækker middag for 2 med fisk i hovedsædet, og er det sommer, kan du og din udkårne spise udenfor, mens mågerne kredser over jer for at se, om der ryger lidt af fadet, som de kan gufle i sig.

Thyborøn er også byen , hvor du finder et særligt museum med vægt på livet på havet. Det er Sea War Museum, som især fortæller om skibsfarten og livet på havet under 1. Verdenskrig, men som også fortæller om fiskernes skæbne i de fire år, krigen varede – og årene derefter, da man måtte kæmpe med miner udlagt i de danske og internationale farvande.

Det største søslag i verdenshistorien

Sea War Museum minder os blandt andet om det største søslag, som nogensinde er udkæmpet i verdenshistorien, nemlig Jyllandsslaget i 1916. Det fandt sted omkring 100 km vest for Thyborøn i Nordsøen, og ikke færre end 100.000 mand spredt på 250 tyske og engelske skibe kæmpede om, hvem der kunne tilkæmpe sig herredømmet til søs. Her kan man i sandhed talte om kampens gny, for støjen var så kraftigt, at den kunne høres langs den jyske vestkyst.

25 skibe endte på havets bund under dette enorme søslag, og 9.000 soldater mistede deres unge liv. Næsten præcis 100 år efter slaget blev det sidste uidentificerede skib fra slaget fundet på havbunden, idet danske dykkere fandt vraget af det engelske slagskib HMS Warrior.